Selecteer een pagina

‘Mooi is het hier hè?’ Mike komt naast me staan op het balkon waar ik probeer de drukte in de huiskamer te ontlopen. Het zonnetje is net op komen dagen en met mijn ogen dicht geniet ik van de warme stralen op mijn gezicht. Ik open m’n ogen weer en kijk voor me uit over het water van de Maas dat fonkelt door het zonlicht.

Mike heeft zijn camera mee naar buiten genomen en terwijl hij met zijn statief in de weer is vraagt hij hoe het met me gaat.
  ‘Goed wel,’ antwoord ik hem in alle eerlijkheid. ‘Na een paar maanden van respectievelijke radiostilte heb ik het bloggen weer een beetje opgepakt’. 

‘Ja, ik zag het inderdaad,’ zegt hij, doelend op de Facebook posts met linkjes naar mijn website die ik de laatste tijd weer vaker plaats.
‘Maar jij bent trouwens ook lekker bezig met je vlogs,’ zeg ik enthousiast tegen hem. 

Mike is ondernemer en heeft daarnaast een 1000dagen project opgezet om daarin drie, voor hem, belangrijke levensdoelen aan te pakken. En hij vlogt over het verloop daarvan. Vlogs zijn blogs maar dan op video. En blogs zijn digitale columns/verhalen zoals deze.

Hij doet dat heel tof. De korte video’s zijn net mini docu’s over zijn leven. Ik bekijk ze altijd graag. Niet alleen omdat ze technisch goed in elkaar zitten, maar vooral omdat hij zich ook erg kwetsbaar opstelt. Hij laat zien dat hij ook maar mens is en dat bij hem ook niet alles in één keer lukt.
‘Ik zou dat ook wel willen: zo kunnen vloggen,’ verzucht ik terwijl we naar de driemaster kijken die voorbij komt varen.
En terwijl ik het zeg, denk ik ook meteen: ‘ow nee, eigenlijk niet’. Ik vertel hem over mijn worsteling. Dat ik de anonimiteit waarin ik de afgelopen maanden heb vertoefd heel fijn vond. Niemand verwacht iets van me en ik kan lekker doen en vooral ook laten wat ik wil. Aan de andere kant is zichtbaar zijn ook heel tof. Het opent deuren naar dingen die anders nooit zouden gebeuren. Je leert mensen kennen die je anders niet zou hebben gekend. Daarnaast het is goed voor je ego als veel mensen je (digitale) schouderklopjes geven.

‘Dat herken ik wel hoor,’ zegt Mike na een tijdje. ‘Maar ik vind dat ik de verplichting heb om mijn kennis en ervaring te delen met de rest van de wereld. Zodat het misschien iemand anders helpt om het verschil te kunnen maken. Ik kan het me niet permitteren om al mijn kennis voor mezelf te houden.’

‘Poe, dat is filosofisch,’ bedenk ik me. En net als ik wil reageren wordt ons gesprek abrupt afgebroken door iemand uit de huiskamer met de mededeling dat we weer verder gaan met de sessie. Ik kijk nog eenmaal naar het prachtige uitzicht dat ik vanaf dit Schiemonds’ balkon heb op de Maas en draai me dan om en volg Mike mee naar binnen.

*Benieuwd naar Mike’s vlogs? checkhttps://www.youtube.com/user/Vijfkeereen/featured