Waarom ik besloot te stoppen met hormoontherapie en wat ik ervan leerde

Na 4,5 jaar hormoontherapie kreeg ik van mijn verpleegkundig specialist oncologie te horen: “Gefeliciteerd, je hebt 90% van je behandeling volbracht en dat is meer dan de meeste mensen in jouw situatie.” Die woorden verrasten me, vooral omdat ik de dagen daarvoor nog stevige discussies had gevoerd over mijn beslissing om voortijdig te stoppen met de (anti)hormoontherapie die mij al jaren kunstmatig in de overgang hield. Net 40 geworden, maar mijn lichaam voelde al lange tijd alsof het 15 jaar ouder was. De bijwerkingen waren te zwaar geworden, de weerstand ertegen te groot. Ik kon letterlijk niet meer.

De standaardbehandeling zonder maatwerk

Hormoontherapie is onderdeel van het standaard behandelplan voor mijn type kanker. Maar wat me opviel, is dat er nauwelijks wordt gekeken naar de individuele levensstijl van een patiënt. Factoren zoals mentale weerbaarheid, stressniveau, vetpercentage, bewegingspatronen, voeding en alcoholgebruik worden niet meegenomen in de beslissing over de behandeling. En dat terwijl deze factoren een enorme impact hebben op gezondheid en herstel.

Waarom wordt er niet gekeken naar hoe sterk iemands lichaam al is? Waarom is het niet standaard om een behandeling af te stemmen op leefstijl en persoonlijke situatie? Hier valt volgens mij nog veel winst te behalen.

De kracht van kritisch blijven

Wat mij bijna met stomheid sloeg, was de opmerking dat de medische wetenschap ‘ontdekt’ had dat het geïnjecteerde medicijn veel langer dan drie maanden actief blijft in het lichaam. Toch moest ik elke drie maanden een nieuwe dosis laten zetten, simpelweg omdat dat het protocol was. Dit soort dingen laten zien hoe belangrijk het is om zelf kritisch te blijven en vragen te stellen bij behandelingen, hoe goed bedoeld ze ook zijn.

Vertrouwen op je eigen gevoel

Inmiddels ben ik ruim een half jaar gestopt en voel ik me elke dag meer mezelf. Mijn lichaam herstelt en ik krijg mijn energie terug. Gisteren had ik mijn laatste onderzoeken en ook deze waren volledig in orde. Officieel ben ik nu ‘schoon’, zoals ze dat noemen.

Wat ik uit deze ervaring heb geleerd? Blijf altijd vertrouwen op je eigen gevoel. Blijf voor jezelf opkomen en stel vragen bij onduidelijkheden. Volg je onderbuikgevoel en maak keuzes die voor jou goed voelen, ook als anderen dat misschien spannend vinden. En tegelijkertijd: blijf geloven in de gezondheidszorg, want artsen en specialisten hebben echt het beste met je voor. Maar dat betekent niet dat je blind moet volgen wat er wordt voorgeschreven.

Herken jij dit?

Heb jij ooit een behandeling gehad waarbij je twijfels voelde, maar toch hebt doorgezet omdat het protocol dat voorschreef? Of ben je juist op een punt gekomen waarop je, net als ik, besloot om een andere weg in te slaan? Ik hoor graag je ervaring!

Wil je meer weten over hoe je keuzes maakt die bij jou passen, ondanks externe druk? Lees meer over mijn coachingstrajecten hier of plan een gratis kennismakingsgesprek.

Lees nog meer interessante artikelen:

De Drie Soorten Burn-out: Welke Herken Jij?

Wist je dat er drie soorten burn-out bestaan? Overbelasting, frustratie en verwaarlozing vragen elk om een andere aanpak. Leer hoe je burn-out voorkomt en herstelt.

Waarom pauzes nemen geen tijdverspilling is – maar juist tijd oplevert

Denk je dat pauzes nemen tijdverspilling is? Het tegendeel is waar! Ontdek waarom pauzes je brein helpen en hoe je hierdoor productiever wordt.

Mannen en vrouwen ervaren stress anders – en dit is waarom

Mannen en vrouwen ervaren stress op een andere manier. Ontdek de biologische en psychologische verschillen en leer hoe je stress beter kunt beheersen.

Waarom stilzitten tijdens stress averechts werkt – en wat je beter kunt doen

Veel mensen zitten stil tijdens stress, maar dat werkt averechts. Leer waarom beweging je helpt om stress sneller los te laten en je zenuwstelsel te kalmeren.

Waarom we onszelf afleiden

We leiden onszelf vaker af dan we denken. Ontdek waarom je dit doet en hoe je deze gewoonte doorbreekt met een simpele truc.

Waarom niks doen zo moeilijk is – en waarom het zo belangrijk is voor je welzijn

Waarom niks doen zo moeilijk is, en waarom het zo belangrijk is voor je welzijn. Leer hoe je de kunst van rust nemen kunt beheersen.

Pleasen en stress: hoe je jezelf uitput zonder het te merken

Pleasen is een onbewuste stressreactie die veel vrouwen uitput. Leer hoe je signalen van je lichaam herkent en stopt met jezelf wegcijferen.