Selecteer een pagina

Hoe gaat het nu met die hele UWV situatie?

Dit is toch wel de meest gestelde vraag van de afgelopen tijd 😉 En omdat ik al even niks van me heb laten horen is het wel weer eens tijd geworden voor een update.

De reden dat jullie al even niets van me hebben gehoord is eigenlijk heel simpel: het werd me een beetje te veel! Nadat ik in de krant stond met mijn verhaal en dit werd overgenomen door andere media stond mijn wereld compleet op zijn kop. De hoeveelheid mails en telefoontjes waren niet normaal. Schijnbaar heeft het artikel nogal wat los gemaakt bij veel mensen. Ook herkende (jammer genoeg) veel mensen zich in mijn verhaal omdat ze het zelfde hebben meegemaakt of net als mij nu midden in de situatie zitten. Dit wilde ze allemaal graag met mij delen.

Naast de steun die ik door alle aandacht ervaarde, was het ook erg zwaar en vermoeiend. Normaal kan ik ongeveer 2 uur per dag effectief aan Keep Moving Forward besteden, nu was ik van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat met de situatie bezig. Dat hield ik dan ook niet heel lang vol. Ben er nu nog steeds een beetje van aan het bijkomen.

Maar de stand van zaken tot nu toe is dat de kamervragen zijn ingediend door PvdA kamerlid Mei Li Vos en haar collega kamerlid Grace Tanamal. Het duurt dan altijd een aantal weken voordat ze daadwerkelijk behandeld zullen worden in de kamer met de desbetreffende minister (Lodewijk Asscher in dit geval denk ik). Ik heb de kamervragen in mogen zien en het is wel bijzonder dat ze beginnen met: Hebt u kennis genomen met het bericht: Rotterdamse onderneemster werkte 2 jaar lang ‘voor niets’?.

Mijn casus gaat dus behandeld worden in de Tweede Kamer. Super spannend natuurlijk! Daarnaast hebben andere ‘lotgenoten’ ook hun verhaal naar Mei Li Vos en Grace Tanamal gestuurd zodat zij een dossier op kunnen bouwen met alle misstanden rondom ondernemerschap en een (WIA-WW-Wajong of andere) uitkering. Vorige week vrijdag was er ook op het NOS nieuws en RTL nieuws te zien dat de nationale ombudsman het UWV heeft opgedragen alle nieuwe en openstaande boetes op te schorten in afwachting op een beslissing van minister Asscher over de nieuwe fraudewet.

Schermafbeelding 2014-12-09 om 14.52.52
De kamervragen zijn dus ingediend en zullen waarschijnlijk begin 2015 worden behandeld. Daarnaast heb ik een betalingsregeling getroffen met het UWV waarin ik in 35 (!) maanden mijn ‘teveel ontvangen’ uitkering moet terug betalen. Belachelijk uiteraard, maar zo zijn de regels. Er hebben diverse juristen naar mijn situatie gekeken en ze kunnen helaas niks voor me doen. Het UWV staat in zijn recht, hoe krom dat ook is.

Hopelijk veranderd er iets aan het beleid zodat de gemotiveerde uitkeringsgerechtigden na mij wel kunnen gaan ondernemen zonder meteen hun volledige uitkering terug te moeten betalen. Ik ben in de tussentijd al aan het bedenken hoe de komende periode er voor mij gaat uitzien.

Ik blijf ondernemend natuurlijk 😉