Selecteer een pagina

Als mensen de keuze hebben tussen iets doen of niet, iets nieuws proberen of niet, dan kiezen ze meestal voor niet. Dit geldt ook voor mensen die zichzelf als moedig beschouwen. Onzekerheid en de kans op mislukking kunnen angstaanjagend grote beren op de weg zijn. – Timothy Ferriss

Thats me!

Hoe meer mensen tegen mij zeggen dat ze me stoer, moedig of sterk vinden. Des te moeilijker ik het lijk te vinden om nieuwe dingen uit te proberen.

Ik zit vol goede en leuke plannen en ik ga deze echt zeker wel uitvoeren. Maar de aanloop periode lijkt nu wel erg lang te gaan duren 😉 .

Zo moet ik bijvoorbeeld een belangrijke mail versturen. Eentje waarvan ik zeker weet dat alles anders wordt en waar ik zeker ook veel zin in heb. En toch klik ik elke dag die mail-in-wording open om hem vervolgens na een paar minuten ook weer weg te klikken. Morgen verstuur ik hem echt, denk ik dan…

Wat is dat toch, die angsten voor het onbekende? Stiekem weet ik dat wel.. dat Lizard Brain waar Seth Godin het in zijn boeken vaak over heeft. Dat stemmetje in je hoofd dat je waarschuwt voor ‘gevaar’, maar stiekem een enorm watje is en daarom veel te snel al roept dat je iets beter niet kan doen. De kunst is om dat stemmetje niet té serieus te nemen.

Tuurlijk is het eng en spannend om iets te doen wat je nog nooit hebt gedaan. Maar als je er meerdere malen per dag aan denkt, of als het al weken/maanden/jaren op je to-do lijstje staat. Dan kost dat uitstelgedrag je alleen maar energie.

Zonde eigenlijk. Want als je dan uiteindelijk iets doet wat je al heel lang uit had gesteld. Dan blijkt het achteraf meestal onwijs mee te vallen en ben je extra trots of blij met jezelf dat je het toch gedaan hebt.

Nu ik deze wijze woorden van mezelf weer terug lees, besef ik me dat ik ook nu weer aan het uitstellen ben. In plaats van deze post had ik ook die belangrijke mail af kunnen maken en kunnen versturen. Dus hup hup, schop onder mijn reet en gaan met die banaan! Die mail gaat vandaag nog de deur uit.