Selecteer een pagina

Hoe vaak neem jij vrij?

Even een gewetensvraag voor de ondernemers onder ons, ook al geldt de inhoud van deze post natuurlijk ook voor werknemers die alleen vrij nemen als ze privé iets hebben of moeten doen.

Dat ik niet zo veel kan werken als ‘normale’ mensen, dat weten jullie nu ondertussen wel. Maar dat ik mezelf de afgelopen drie jaar bijna geen vrij heb gegeven dat wisten jullie waarschijnlijk niet.

Vrij nemen, in de zin van een hele dag/week/maand niks doen wat met werk te maken heeft. Gewoon omdat het kan, omdat je eigen baas bent of genoeg vrije dagen hebt. Kunnen wij dat tegenwoordig nog wel zonder ons meteen schuldig te voelen? En dan bedoel ik niet vrij nemen omdat je ziek bent of zoals bij mij regelmatig voorkomt: een slechte dag hebt.

Afgelopen decembermaand hoefde ik van mezelf niks te doen wat met werk te maken had. Want hey, als ik dan toch moet stoppen met werken, dan kan ik het er maar meteen goed van nemen. En aangezien er in de maand december toch niet zo heel veel meer gebeurt door alle vrije dagen en kerst- en eindejaarsborrels was het nog een goed plan ook.

In het kader van: uitrusten van de (voor mij) hectische novembermaand, verwerken wat dit allemaal met me heeft gedaan, nieuwe ideeën bedenken voor mijn toekomst: als ik niet meer kan ondernemen, wat ga ik dan doen? En vooral ook mijn lijf wat rust gunnen. Ik vraag namelijk ontzettend veel van mezelf en ook al heb ik, al zeg ik het zelf, best goed geleerd om naar de signalen van mijn lichaam te luisteren, er naar handelen deed ik vaker niet dan wel.

Je herkent dat vast wel: je gaat maar door en door, gunt jezelf heel weinig rust omdat er nog zoveel moet. Maar moeten die dingen ook allemaal of vinden we van onszelf dat we al die dingen moeten en wel direct?

En sta je er wel eens bij stil dat niks doen ook heel goed is voor je lijf en je mind? Het is wetenschappelijk bewezen dat je hersenen in een bepaalde flow van nieuwe creativiteit komen als je rust neemt. Door rust worden je gedachten weer geordend, krijg je meer overzicht en lijken problemen en strubbelingen ineens veel minder erg dan toen je nog druk bezig was met van alles.

Door de december maand rust te nemen, zo weinig mogelijk afspraken te maken en niets van mezelf te moeten veranderde er iets in mij. In het begin was het ontzettend lastig. Ik werd onrustig van het niets doen, mijn hersenen jeukte en ik voelde me heel de dag schuldig. Schuldig omdat ik niks deed en mezelf niet nuttig maakte. Maar ik was vooral ook bezig met mezelf druk te maken over wat anderen wel niet van mij zouden vinden. Ik was vast in ieders ogen lui en een profiteur oid.

Nou ik kan je zeggen: niemand vond dat 🙂 Iedereen snapte het en moedigde me juist aan om niks te doen. Echt even helemaal tot rust te komen en te genieten dat het feit dat het kon.

Na een paar dagen besefte ik dat de rust me goed deed. Ik overzag ineens mijn leven veel beter en begon mijn valkuilen en patronen te herkennen. Ook kreeg ik ruimte in mijn hoofd om na te denken over wat ik nou precies wilde met mijn leven. En welke richting ik graag op wil gaan komend jaar.

Het mooiste inzicht wat deze maand rust mij gebracht heeft is dat ik me ineens realiseerde dat ik vooral dingen deed, zowel op werkgebied als in mijn privéleven, omdat ik dacht dat anderen dat van mij verwachtte. Ik had een beeld gecreëerd dat ik aan bepaalde (niet bestaande) verwachtingen moest voldoen om een goede ondernemer te zijn. Bullshit natuurlijk!

Mijn goede voornemen voor 2015 is daarom ook om dicht bij mezelf te blijven. Niet te veel van mezelf te moeten, maar vooral die dingen te gaan doen waar ik zelf blij van word en waar ik zelf iets aan heb. Deze dingen ga ik met je delen in de hoop dat het je inspireert en wie weet zelfs helpt!

Ik hoop dat jouw goede voornemen voor dit jaar is: meer rust nemen/inplannen! Vaker zomaar een dag te prikken waarop je niks doet of alleen maar dingen waar je blij van wordt. Zonder een doel te hebben, gewoon een beetje te lummelen zoals Marieke van Bureau Play dat zo mooi verwoord!

Enjoy!