Selecteer een pagina

Ik “SUCK” als het om keuzes maken gaat!

Na een paar weekjes rustig aan gedaan te hebben merk ik dat ik soort van gedefragmenteerd ben. Je weet wel, die ‘oude’ Windows computers moest je eens in de zo veel tijd defragmenteren zodat alle bestanden en programma’s op de hardeschijf gesorteerd en weer netje achter elkaar gezet werden in plaats van verspreid over de schijf. Dat nam namelijk ruimte in en maakte je computer onnodig traag.

Dat defragmenteren is sowieso wel een mooie metafoor voor het proces dat ik door ben gegaan. Het kost namelijk best wat tijd en je kunt je computer tijdens dat proces niet gebruiken. Ik heb er ook een paar weken de tijd voor genomen en geprobeerd zo min mogelijk met werken bezig te zijn. Nu heb ik alles weer vrij goed op een rijtje en weet ik wat ik het komende jaar allemaal wil doen en bereiken.

Uiteraard gingen daar wel een aantal keuzes aan vooraf. En laat dit nou net niet een van mijn sterkste kanten zijn! Uiteraard kan ik anderen heel goed van advies voorzien als zij keuzes moeten maken ;).

Ik vind alle keuzes maken moeilijk. Van beslissen wat ik zal koken, wat we gaan doen in het weekend, welke tv serie we ‘s avonds zullen gaan kijken tot √ľberhaupt beslissen waar ik op dat moment zin in heb. Nu ben ik wel heel makkelijk en maakt het me vaak ook echt niet uit. Maar het zegt wel wat over hoe ik omga met keuzes maken. Het komt er op neer dat ik ze eigenlijk ontwijk en liever de ander laat beslissen.

Voor kleine dingen zoals waar we gaan eten of welke film we kijken is deze eigenschap nog niet zo erg. Ik waai lekker met alle winden mee en heb zonder dat ik er al te veel over hoef na te denken een leuke tijd. Voor de grote dingen des levens is het zeer irritant dat ik geen keuzes kan maken. Naja het in ieder geval moeilijk vindt en vaak ontwijk. Vaak wordt de keuze dan voor mij gemaakt en dat pakt ook niet altijd even goed uit. Waardoor ik weer baal dat ik niet zelf in actie was gekomen en een keuze had gemaakt.

De laatste grote knoop die ik moest doorhakken was of ik ondernemer zou blijven of dat ik Keep Moving Forward uit zou schrijven bij het KvK register. Ik moest in dit geval een keuze maken. Een hele grote waar veel van van af hing. Uiteindelijk heb ik de minst leuke optie gekozen en dat is stoppen met mijn onderneming en volledig in de uitkering gaan. Dit was de beste optie omdat ondernemen me meer geld kostte dan dat het opleverde (zie mijn vorige posts voor meer info hierover).

Gefascineerd door het feit hoe vrij en fijn ik me voelde nadat ik deze moeilijke beslissing had genomen (ongeacht dat het niet de leukste optie was) ben ik me verder gaan verdiepen in het onderwerp ‘keuzes maken’. Waarom heb ik toch zo’n allergie tegen keuzes maken en beslissingen nemen?,

Mijn conclusie is A dat ik niemand teleur wil stellen (incl. mezelf) en B dat ik altijd bang ben de verkeerde keuze te maken (en dus anderen en mijzelf teleur te stellen). ‘Bleghhh WTF.. hoe oud ben je nu helemaal dat je je daar nog steeds druk om maakt?’ dacht ik. Keuzes maken, hoe moeilijk dat soms is, is wel heel goed. Daarom heb ik een lijstje voor mezelf gemaakt om mezelf er steeds aan te herinneren waarom het goed is om wel te kiezen ipv de beslissing uit te stellen.

Omdat ik denk dat jij er wellicht ook wat aan hebt zal ik ze met je delen ūüôā

 

5 Tips waarom keuzes maken slim is!

 

#1 Keuzes maken of beslissingen nemen is bevrijdend en geven duidelijkheid. Voor jezelf, maar zeker ook voor anderen!

#2 Hoe sneller hoe beter: zaken/dingen waar je nog een beslissing over moet nemen blijven vaak sluimeren op de achtergrond. Zie het als apps op je smartphone, als je deze niet goed afsluit blijven ze draaien op de achtergrond en laten je batterij sneller leeg lopen. Dit gebeurt ook in het echte leven als je je beslissing uitstelt. Het sluimert dan op de achtergrond of in je onderbewuste en kost je onnodig veel energie.

#3 Keuzes hoeven niet voor altijd te zijn. Dit vind ik zelf een hele fijne gedachte! Je mag altijd terug komen op je keuzes als achteraf blijkt dat het niet juiste was. Of de beslissing toen heel goed was, maar nu niet meer werkt. Hoe leuk is het bijvoorbeeld als je hebt afgezegd voor een feestje en op de dag zelf besluit om toch te gaan, dan vindt iedereen het extra leuk dat je er toch bent!

#4 Soms is een keuze of beslissing beter voor jou dan voor de ander. Je wilt natuurlijk niemand teleurstellen met je beslissing. Maar het is ok√© om keuzes te maken die voor jou het beste zijn. Een lieve vriendin en collega onderneemster Mich√®le Sparreboom¬†gaf mij ooit ontzettend goed advies hierover: “Syl, soms maak je een keuze waardoor je NEE moet zeggen tegen de ander, maar JA zegt tegen jezelf”.
Deze uitspraak helpt mij echt als ik een beslissing moet nemen.

#5 Geen keuze maken is ook een keuze. Soms lost het zich ook vanzelf op. Maar vaak is het zo dat als je zelf geen keuze maakt, je in feite anderen laat beslissen over de situatie of over je leven. Ik ben daarom toch een voorstander van wél zelf die beslissing nemen. Ook al is de keuze zwaar of moeilijk, je houdt in ieder geval wel zelf de touwtjes in handen.

 

Dat keuzes maken goed is, dat heb ik inmiddels wel door. De juiste keuze maken is natuurlijk weer een vak apart. Het enige advies dat ik daarover kan geven is: Volg je intu√Įtie! Daar schreef ik eerder dit blog over: Intu√Įtie,¬†bespaar tijd en vertrouw op je eigen intu√Įtie.¬†