Selecteer een pagina

Bewegen om het bewegen?

Een tijdje geleden werd mij een vraag gesteld die is blijven hangen. Het was/is namelijk een hele interessante vraag waarvan ik denk dat meer mensen die hebben.

“Maar Syl, bedoel je met Keep Moving Forward (vooruit blijven gaan) dat je altijd maar door moet gaan. In beweging moet blijven om het bewegen of is het ook ok√© om soms even stil te staan?”.

Jaaaaa natuurlijk! Wil ik dan altijd roepen! Natuurlijk is het goed om regelmatig stil te staan, te evalueren wat er allemaal is gebeurt. Om daar je lessen en conclusies uit te trekken om vervolgens weer harder vooruit te kunnen gaan. Sommige mensen denken dat ik ook altijd maar doorga. Mijn lijfspreek heel letterlijk neem en dat als je stil staat dit eigenlijk achteruitgang betekent.

Nou lieve mensen, ik heb zeker geleerd en ervaren dat stilstaan ook heel fijn is! Wat ik met Keep Moving Forward bedoel is dat je niet moet blijven hangen in negativiteit. Sommige mensen kunnen zich maar al te goed vinden in hun slachtofferrol: “Ow het is allemaal zo erg, andermans schuld en mehhh wat een k#t leven heb ik toch”. Tegen die personen wil ik graag zeggen dat ze verantwoordelijkheid voor hun eigen leven moeten gaan nemen. Dat zielig doen over dat wat is geweest of hun is ‘aangedaan’, zoveel onnodige energie kost. En dat als je gaat accepteren en probeert te denken in mogelijkheden je leven er ineens een stuk aangenamer uit kan gaan zien.

Ik ben daar natuurlijk ervaringsdeskundige in ;). Ook ik ben heel lang boos geweest over de dingen die me waren overkomen en ‘aangedaan’. Gaf anderen de schuld voor de situatie waarin ik zat. Ik was vooral heel erg aan het ontkennen dat ik zelf verantwoordelijk voor mijn eigen leven was. En dat de dingen die me waren ‘aangedaan’ ook onderdeel van mijn eigen gedrag/keuzes waren geweest. Bijna niemand doet je expres iets aan. En je hebt verdomd weinig controle: er zijn altijd wel factoren die zorgen dat je leven anders verloopt dan gepland.

Zelf heb ik geleerd die ‘schijncontrole’ los te laten en het leven te nemen zoals het komt. Klinkt veel makkelijker gezegd dan gedaan, dat realiseer ik me zeker. Maar oefening baart kunst, stapje voor stapje: Keep Moving Forward!